Uncategorized

Pjäsen som förberedde ghettots barn för döden

cropped-12401_372766541624_372764146624_4316281_7761944_n2.jpg

Nadeslal Roman Wroblewski

Artykul jest po Szwedzku . 

Tlumaczenie googlowskie jest do wytrzymania

ROMAN WROBLEWSKI

Barn till överlevare: I dag är det 70 år sedan den industriella Förintelsen inleddes. Fyra dagar tidigare satte tio barnskådespelare upp den sista pjäsen i Warszawa-ghettot som en förberedelse på sin död.  Ett av de för mig, starkaste dokumenten från Förintelsen är ett 70 år gammalt, numera gulnat A5-ark skrivet på maskin i Warszawas Getto. Det är en inbjudan till en teaterpjäs med titeln ”Posten”, en pjäs som är skriven av den indiske nobelpristagaren i litteratur år 1913, Rabindranath Tagore. För en oinvigd kan denna inbjudan förefalla oskyldig och vardaglig. Den innehåller inga starka ord, inga anmärkningar eller ens några antydningar till associationer. Likväl är denna, till synes oskyldiga papperslapp för mig ett av Förintelsens grymmaste dokument. Varför? Kliknij Tutaj  

Kategorie: Uncategorized

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.