Uncategorized

ÖresundsLimmud 2014 – TEKST PO SZWEDZKU

Nadeslal Henryk rozenberg

henryk Rozenberg

reunion 68 do zdjec

 

Har du missat årets ÖresundsLimmud i Malmö den 9 mars?
Synd, för vi var drygt 200 glada själar som ilat omkring mellan föreläsningsrummen och tog del av 36 sessioner. Och dessutom fick man ett enastående tillfälle att medagera (interagera, om man gillar det ordet bättre) när Scott Chase och hans adepter framförde Pickup Purimspiel i bästa spexstil. (Den som vill veta vad Sveriges bästa spextradition är bör skyndsamt boka biljetter till årets Lundakarneval i maj.)

rosen(1)
Karen Lisa Salamon, etnograf och lektor vid Köpenhamns Universitet, presenterade Danmarks judiska historia genom att följa 11 generationer av en och samma judiska familj. Ett annorlunda grepp som kändes mera personligt än gängse historieskrivning.

rosen(2

Alla åldrar och lagom trångt. Thomas Lunderquist och Nike Snijders inbjöd till ett samtal om vad som definierar den gemensamma judiska identiteten.

Det sägs att en gång är ingen gång, men tre gånger är en tradition. Och i år var det tredje gången Limmud anordnades på dessa europeiska breddgrader, d v s inom ett rimligt avstånd från Öresundsbron. Det bör sägas att våra danska vänner slöt upp mangrant (ca 60 personer). Här blandades fullt begriplig danska, mindre begriplig malmöitiska och svensk-danskt influerad engelska i lika stora delar. Stämningen var god och det var trångt. I deltagaravgiften ingick även en del motion,alltså spring i trapporna mellan sessionerna vilket säkerligen bidrog (enligt undertecknad) till högre hjärtpuls, starkare benmuskler och effektivare matsmältning.

Vad serverades här? Allt från historia, judiska vitsar, musikanalys och spännande familjehistoria till provokativa uttalanden, ledarskapskunskap á la Tora och omvärldsanalys ur judisk synvinkel. Och en hel del till …
Och det viktigaste av allt – allt detta på en och samma plats, lättillgängligt och till billig peng (för att, som traditionen bjuder, också nämna den ekonomiska aspekten av årets ÖresundsLimmud).

På tal om ekonomin. Ett strikt krav på Limmuds sponsorer är att de inte på något sätt får lägga sig i programmets innehåll. Därför är det extra roligt att ÖresundsLimmud har i år fått bidrag från Judiska Församlingen i Malmö, Egalitära Synagogan i Malmö, Shir Hatzafon (Köpenhamn), Det Mosaiske Troessamfund (Köpenhamn) och Keren Kajemet LeIsrael i Danmark.

Utan att hemfalla åt några gnällorgier kan jag rent objektivt konstatera att den s k “polsk-judiska närvaron” var minst sagt marginell. Punkt.

Nåja, Köpenhamn nästa. Lägg en krona per dag i din julstrumpa (den har du ju ingen användning för) och vips…. ses vi på den rätta sidan om Öresund den 1 mars 2015.
Redan idag kan du anmäla dig via ÖresundsLimmuds webbplats www.oresundslimmud.org

limutt3 (1)

“En symbolisk scen ur Pickup Purimspiel. Medlemmarna i årets Team ÖresundsLimmud överlämnar “facklan” inför nästa års arrangemang: Sonja Gelvan, Malmö lämnar över till Martin Salamon, Köpenhamn. Foto: Lesley Christensen.”

 

Varmt välkomna,
hälsar
Henryk

Kategorie: Uncategorized

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.