Uncategorized

NON OMNIS MORIAR – informacja po szwedzku

Vänföreningen för Museet de polska judarnas historia POLIN

bjuder in till evenemang


 

NON OMNIS MORIAR

Datum: torsdagen den 30 november, kl. 18.00

Plats: Beckmans Designhögskola, Brahegatan 10, Stockholm

Fri entré

 

En kväll tillägnad den polsk-judiska poeten ZUZANNA GINCZANKA (1917-1944), en av de mest lovande kvinnliga poeterna i mellankrigs-Polen. Ginczanka arresterades och mördades vid slutet av andra världskriget. Nu är intresset för Ginczanka återuppväckt och hennes poesi ska för första gången presenteras för svensk publik i Irena Grönbergs och Tomas Håkansons översättningar.

 

Författaren Agneta Pleijel och den polske poeten och kulturskribenten Jarosław Mikołajewski samtalar om Ginczankas liv och poesi. Ginczankas barndomsvän Ludwika Stauber berättar i ett bildspel, sammanställt av Maria Stauber, om den gemensamma uppväxten i östra Polen, mellankrigsperioden i Warszawa och de tragiska krigsåren. Konstnären Krystyna Piotrowska visar Ginczankas porträtt i suggestiva tolkningar. Och hennes poesi ljuder både på svenska och polska i en performance ”Ginczankas rum” med skådespelerskorna Marall Nasiri från Dramaten och Maria Dębska i Tomasz Cyz regi.

 

Arr:

Vänföreningen för Museet de polska judarnas historia POLIN med stöd av Stockholms stad och i samarbete med Beckmans Designhögskola, Slaviska språk SU, Judiska församlingen , Polska Institutet och REUNION 69

 

VARMT VÄLKOMNA!

OBS! Samtalet börjar kl. 18.00

 

Marta Prochwicz

Vänföreningen för Museet de polska judarnas historia POLIN

promarta13@hotmail.com

T. 070 747 44 4

Kategorie: Uncategorized

1 odpowiedź »

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.