Ciekawe artykuly

Sukcesy naszych dzieci – Matilda Shayn

Raport o samobójstwach wsrod  starszych osob. To tytul serii artykulow które napisała Matilda i dostała nagrodę za najlepszy raport  

Uzyj Google translater w lewej kolumnie

Pris för bästa rapportering om självmord till SvD Idagsidan Idagsidans reporter Matilda Shayn fick igår måndag ta emot Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord 2017. Priset delades ut på Suicidpreventiva dagen på Näringslivets Hus i Stockholm och gäller Idagserien ”Självmord bland äldre”. 


Rädslan för att rapportera om självmord på fel sätt är fortfarande vanlig hos många medier. Därför instiftade Suicide Zero år 2015 ett årligt pris för att uppmärksamma de som rapporterar ansvarsfullt och minskar stigmat kring självmord. I år gick priset till SvD Idagsidans reporter Matilda Shayn, nu verksam som frilansjournalist, som får prissumman på 10 000 kronor för sin artikelserie ”Självmord bland äldre”.

Så här lyder juryns motivering:

”SvD har i en ambitiös artikelserie uppmärksammat det faktum att äldre är en särskilt utsatt grupp när det gäller självmord, något som sällan framkommer när medier rapporterar om tragedierna. Journalisten Matilda Shayn har närmat sig ämnet med gedigen research, med stor nyfikenhet och med insikten om att vi måste lyfta att så många äldre tar sitt liv, och konsekvenserna det för med sig.”

Grattis, Matilda Shayn! Varför valde du att skriva om just självmord bland äldre?

Tack så mycket! Jag tyckte att det pratas och skrivs för lite om suicid – även om det har blivit bättre – och ville därför lyfta ämnet. Innan jag bestämde mig för att fokusera på just äldre läste jag mycket om suicid och blev förvånad över att ungefär en fjärdedel av alla personer i Sverige som tar sitt liv är över 65 år. När jag gjorde research förstod jag också att både anhöriga och vården inte sällan missar att en äldre person är deprimerad och kan vara suicidal, vilket gör det om möjligt än viktigare att skriva om äldre och självmord.

Vad var svårast att skriva om?

Det svåraste med att skriva artikelserien var faktiskt att det påverkade mig så mycket rent känslomässigt. Att på flera olika sätt fördjupa mig i ett så tungt ämne, och alla insikter det förde med sig, var smärtsamt. Det var drabbande att höra folks berättelser och att inse hur många som på ett eller annat sätt berörs av självmord.

Var det något särskilt du lärde dig som du skulle vilja lyfta fram här och nu?

Jag visste ju att suicid var tabubelagt, men hade faktiskt inte förstått hur pass tabubelagt det fortfarande är och hur många fördomar och myter det finns. Jag insåg verkligen hur många fler suicidpreventiva insatser som behöver göras från samhällets och politikers sida. Det krävs en ökad förståelse och kunskapmhos såväl vården som hos allmänheten
och bättre stöd till anhörig

Przyslala Helenka Shayn

 

1 odpowiedź »

  1. Brawo Helena, gratuluje corce i dumnej matce.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.