Uncategorized

Till minne – Ewa Frodis

Niedawno byl nekrolog na blogu dotyczacy Ewy Frodis

Jej wspolpracownicy wylozyli ponizsza informacje w szwedzkich gazetach.Aby zachowac mysli i uczucia kolegow tekst nie jest przetlumaczony

Överläkare Ewa Frodis, Västerås, har hastigt gått bort i en ålder av 77 år. Hon sörjes närmast av maken Wlodek, dottern Anna och sonen Thomas med familjer.

Ewa föddes i Polen och växte upp i ett land präglat av diktaturens ok. Hon påbörjade sin läkarutbildning vid Medicinska Akademin i Lodz 1962 och blev färdig läkare 1969. Under studietiden träffade hon sin blivande make och livskamrat Wlodek och de flyttade gemensamt till Sverige 1970.

Ewa fick ett vikariat vid lasarettet i Eksjö, och hade från början planer på att bli barnläkare, men kom att välja radiologi. Efter att ha genomgått språkkurs för utländska läkare våren -71 tjänstgjorde hon en period i Lindesberg, innan hon fick ST-tjänst i Västerås 1974. Hon blev sen Västerås trogen under hela sin yrkeskarriär.

Efter specialistutbildning i allmän radiologi intresserade Ewa sig tidigt för mammografi och var med och planerade så att Västmanland som ett av de första länen i landet kunde starta screeningverksamhet så snart Socialstyrelsens utvärdering av WE-studien var klar. Ewa hade bästa tänkbara mentor i form av Laszlo Tabar och tjänstgjorde periodvis i Falun för att förkovra sig. Ewa var mån om att utbilda röntgensjuksköterskor för att sköta screeningverksamheten både i den fasta och mobila enheten. Så småningom utbildade hon även sjuksköterskorna att primärgranska mammografibilderna, vilket hade stor betydelse för att klara belastningen och hålla korta svarstider på undersökningarna. Det var dock inte okontroversiellt att låta sjuksköterskor göra detta, och Ewa fick ta emot en hel del kritik, som dock inte hindrade hennes entusiasm och målmedvetenhet.

Ewa förstod tidigt betydelsen av ett teamsamarbete över specialistgränserna för att erbjuda bröstcancerpatienter bästa möjliga vård. På grund av lyckliga omständigheter fick vi möjlighet att samlokalisera mammografienheten med kirurgklinikens bröstmottagning i Västerås i helt nya lokaler.

Bröstmottagningen var bland de första i Sverige och har stått som modell för flera andra sjukhus. Ewa var alltid öppen för nya idéer och framsynt när det gällde ny teknik, och med sin energi och härliga utstrålning entusiasmerade hon sin personal. Hennes stora intresse för undervisning ledde till att hon drev flera kurser för mammografiläkare och sjuksköterskor i Polen.

Vi som haft förmånen att arbeta nära Ewa under många år känner en enorm saknad efter denna varma, energiska och kloka kollega och vän.

Leif Bergkvist, professor em, kirurgkliniken, Västerås

Laszlo Tabar, professor em, mammografienheten, Falun

Joakim Ramos, överläkare, verksamhetschef, Bröstradiologiska kliniken, Västerås

Staffan Eriksson, docent, överläkare, kirurgkliniken, Västerås

Eva Alm, bröstsjuksköterska, bröstmottagningen, Västerås

Yvette Andersson, med dr, överläkare, kirurgkliniken, Västerås

Helena Granstam-Björneklett, med dr, överläkare, verksamhetschef, onkologkliniken, Västerås


Przyslala Beata Finger

Kategorie: Uncategorized

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.