Reakcje w Iranie na oświadczenie Trumpa

Reakcje w Iranie na oświadczenie prezydenta USA Donalda Trumpa, że USA uznają Jerozolimę za stolicę Izraela, charakteryzowały się podżeganiem Palestyńczyków, muzułmanów i Arabów do przemocy przeciwko Izraelowi i celom amerykańskim, wezwaniami do ożywienia intifady i wypowiedziami obwiniającymi USA i Izrael za zamieszki na Bliskim Wschodzie i na świecie w proteście przeciwko oznajmieniu Trumpa.
Wysocy rangą przedstawiciele i rzecznicy irańscy – politycy, członkowie armii i dziennikarze – podkreślali, że zniszczenie Izraela jest rychłe i żądali, by kraje muzułmańskie w regionie organizowały armie ludowe typu Siły Kuds Korpusu Strażników Rewolucji Islamskiej w Iranie (IRGC), by można je było wysłać w celu zniszczenia Izraela.
Poza tymi wezwaniami, szczególnie tymi, które skierowane są do Palestyńczyków, by rozpoczęli nową intifadę przeciwko Izraelowi, informowano, że dowódca Siły Kuds, Kassem Soleimani, rozmawiał 11 grudnia 2017 r. z dowódcami zbrojnych skrzydeł Hamasu – Brygad Izz Al-Din Al-Qassam oraz z Palestyńskiego Islamskiego Dżihadu (PIJ) i Brygad Al-Kuds – mówiąc, że jest gotowy w każdy sposób wesprzeć i pomóc siłom islamskiego i palestyńskiego oporu i podkreślił, że pozostałe grupy oporu w regionie także są gotowe do obrony meczetu Al-Aksa[1].

Kuwejcka gazeta “Al-Jarida” poinformowała, że według jednego z doradców Soleimaniego, Soleimani zażądał, by dowódcy zbrojnych skrzydeł Hamasu i PIJ rekrutowali nowych aktywistów na Zachodnim Brzegu i miał im powiedzieć, że uzbrojenie Zachodniego Brzegu jest najwyższym priorytetem irańskiego najwyższego przywódcy, Alego Chameneiego. Także według tego doniesienia, już toczą się rozmowy z organizacjami syryjskimi i libańskimi o sposobach szmuglowania broni do Palestyńczyków na Zachodnim Brzegu[2].
Ponadto, Kais Al-Chazali, przywódca sponsorowanej przez Iran szyickiej milicji, Asa’ib Ahl Al-Hakk, został sfilmowany podczas objazdu izraelsko-libańskiej granicy, kiedy członkowie Hezbollahu informowali go o północnych osiedlach Izraela (patrz klip MEMRI TV tutaj lub poniżej).

Poniżej podajemy reakcje najwyższych członków reżimu irańskiego na oświadczenie prezydenta Trumpa o uznaniu przez USA Jerozolimy za stolicę Izraela:

Najwyższy przywódca Chamenei: „Wszyscy muszą uczynić wysiłek i poprowadzić dżihad, żeby uratować i wyzwolić lud palestyński”

6 grudnia 2017 r. przemawiając do wysokich rangą przedstawicieli reżimu i ambasadorów krajów islamskich z okazji urodzin proroka Mahometa, irański najwyższy przywódca Ali Chamenei powiedział: „Ameryka, reżim syjonistyczny, ci wszyscy, którzy są zacofani i ci, którzy są podporządkowani supermocarstwom, są faraonami dzisiejszego świata. Inwestują wysiłki, by tworzyć podziały i wojnę w świecie islamskim… Sprawa Palestyny jest na czele spraw politycznych dla islamskiej ummah i muszą uczynić wysiłek i poprowadzić dżihad, żeby uratować i wyzwolić lud palestyński.

Twierdzenie wrogów islamu dotyczące ogłoszenia Jerozolimy jako stolicy syjonistycznego reżimu wynika z ich impotencji. Świat islamski powstanie przeciwko temu spiskowi i syjoniści otrzymają jeszcze ostrzejszy cios w wyniku tego posunięcia. W końcu ukochana Palestyna zostanie wyzwolona. Przyjaciele i wrogowie Iranu na całym świecie muszą być świadomi, że obecne problemy są mniejsze niż problemy ostatnich czterdziestu lat. Iran zneutralizuje je wszystkie siłą i zawiesi flagę honoru islamu na coraz wyższych szczytach”

Calosc TUTAJ

No comments yet... Be the first to leave a reply!