Uncategorized

Instytucje finansowe atakujące Izrael są nie do zaakceptowania

Jedną z wojen kulturowych, która zyskuje na popularności, jest łagodny bojkot niektórych firm.

Rober RUBIN

Robert Rubin jest założycielem i prezesem Rubin Wealth Management. Można się z nim skontaktować pod adresem: bob@rubinwa.com.

Under min 35-åriga karriär inom finansbranschen har jag sett allt. Kunder som tjänar och förlorar miljoner, stora institutioner med miljarder i tillgångar som går omkull på mindre än 24 timmar på grund av oändliga fusioner och övertaganden till såväl hausse- som nedgångna marknader. Men det som inte är acceptabelt är när finansinstitut lägger sig i kulturkrig och sociala rättvisefrågor.

Sist jag kollade var ett finansinstituts uppdrag kopplat till pengar och finanser, inte kulturkrig och vad det nu är för soppa du jour för social rättvisa. Jag vill inte att mina kunders konton ska minska för att någon vänsterextrem marknadsföringschef drar en “Bud Light”.

Ett av de kulturkrig som vinner mark inom finansinstituten är den mjuka bojkotten av israeliska företag.

Förra veckan sänkte Morgan Stanley, ett av världens största mäklarhus och investmentbanker, Israels kreditbetyg till “dislike stance” medan Moody’s varnade för en “betydande risk” att politiska och sociala spänningar kommer att leda till “negativa konsekvenser för Israels ekonomi och säkerhetssituation”.

Gjorde Morgan Stanley samma sak med USA:s kreditbetyg när Black Lives Matter-demonstranter brände ner städer till grunden och orsakade skador för miljarder dollar? Eller den islamiska republiken Irans kreditbetyg i år efter att regimen i Teheran avrättat mer än 600 oskyldiga iranska medborgare på falska anklagelser?

Nej, det gjorde de inte. Men eftersom det israeliska folket fredligt protesterar mot en reform av rättsväsendet, har stora finansinstitut avfyrat skott mot Israels regering genom att justera deras kreditbetyg.

Även om de åtgärder jag nämnde ovan är djupt oroande, var en av de mest uppmärksammade antisemitiska situationerna under det senaste året när Morningstar riktade in sig på israeliska företag. Morningstar har gett sig in på området för bojkott av företag i staten Israel.

Under hela min karriär har jag stolt stött världens enda judiska nation: staten Israel, även kallad Startup Nation, och det kommer jag att fortsätta med.

Jag är djupt oroad över att Morningstar, ett globalt finansföretag som tillhandahåller oberoende investeringsundersökningar, data och analyser till investerare och finansproffs, fortsätter att rikta in sig på israeliska företag medan de blundar för missförhållanden i länder som Kina eller Islamiska republiken Iran.

Så här är en snabb genomgång av det senaste året eller så när det gäller Morningstar och israeliska företag.


I oktober 2022 tillkännagav Morningstar nya, ytterligare åtgärder för att ta itu med de antiisraeliska fördomar som judiska grupper i USA hade uttryckt angående Sustainalytics ESG-forskningsprodukter. Tyvärr var de långsamma med att genomföra dessa “ytterligare åtgärder”.

En artikel i The Washington Free Beacon från februari 2023 rapporterade att den finansiella ratingjätten Morningstar inte har lyckats uppfylla sina löften om att utrota antiisraelisk partiskhet från sitt företagsvärderingssystem, och fortfarande svartlistar företag som samarbetar med Israel.

Trots att Morningstar förra året sade att man inlett en företagsomfattande process för att utrota antiisraelisk partiskhet, fanns Motorola Solutions och Elbit Systems, tillsammans med andra israeliska företag, kvar på bevakningslistan för deras arbete med Israels säkerhetssektor, enligt en analys som granskats av Beacon och som sammanfattade uppdaterade betyg från Morningstar och Sustainalytics. Båda företagen tillhandahåller övervakningsteknik mot terrorism som hjälper den judiska staten att bekämpa terrorism.

Sustainalytics, ett dotterbolag till Morningstar, betygsätter företag baserat på riktlinjer för miljö, sociala frågor och bolagsstyrning (ESG).

I ett tal nyligen till gruppen Christians United for Israel sade Floridas guvernör Ron DeSantis: “Vi [Florida] har också stått starkt som en stat mot BDS-rörelsen [Boycott, Divest, and Sanction Israel]. Vad de nu försöker göra är att smuggla in anti-israelisk politik i de så kallade ESG-kriterierna. Först och främst är ESG ett totalt bedrägeri, och vi har knäckt det i delstaten Florida.”

Jag är glad att min guvernör har tagit en stark ställning i den här frågan eftersom miljarder, om inte biljoner, dollar flödar genom ESG-relaterade tillgångar. I det här fallet är Morningstars försök att omdirigera dessa kapitalflöden bort från företag med kopplingar till Israel en direkt ekonomisk attack mot Israel.

Från Morgan Stanley till Morningstar finns det en orättvis besatthet av att peka ut världens enda judiska stat. Att peka ut den är helt klart antisemitism, och som yrkesverksam inom finansiella tjänster anser jag att det vore bäst om de kunde återgå till sin kärnverksamhet, att betjäna kunder och hjälpa dem att förvalta sina pengar i stället för att ge sig in i kulturkrig.

Instytucje finansowe atakujące Izrael są nie do zaakceptowania

Kategorie: Uncategorized

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.