Uncategorized

SYNAGOGA HASYDOW Z HUSIATYN

ULICA BIALIK 19 (25) TEL AVIV

Zosia Braun oprowadza po ciekawych synagogach w Tel Avivie

 

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Husiatyn_(Hasidic_dynasty)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Husiatyn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ADMORIM (RABINI Z DYNASTII) Z HUSIATYN

 RABIN ISRAEL FRIDMAN (1858-1949)     

RABIN JAKOV FRIDMAN (1878-1956)

W OKRESIE LAT  KONIEC LAT TRZYDZIESTYCH DO POCZATKU LAT PIECDZIESIATYCH MIESZKALO W TEL AVIVIE WIECEJ HASYDZKICH RABINOW, PO PRZYJEZDZIE Z EUROPY, NIZ W JEROZOLIMIE.

PRZYCZYNA TAKIEJ SYTUACJI BYL FAKT, ZE W JEROZOLIMIE SLYCHAC BYLO DZWONY Z KOSCIOLOW I CERKWI,  CZEGO CHCIELI UNIKNAC.

JEDNA Z NAJBARDZIEJ  NIEZWYKLYCH I WIELBIONYCH POSTACI W TYM OKRESIE W TEL AVIVIE BYL RABIN ISRAEL FRIDMAN (1858-1949), ZNANY JAKO ADMOR Z HUSIATYNA. WIELU ZYDOW UCIEKINIEROW ZE SPALONEJ EUROPY PRZYCHODZILI DO RABNA W TEL AVIVIE, NA ULICY BIALIK 19, JAK DO WLASNEGO OJCA ABY ZNALEZC WSPOMOC I ZROZUMIENIE A TAKZE POCZUC TEN STARY ZYDOWSKI DOM I RODZINE.

SYNA RABINA ISRAELA, RABIN JAKOV FRIDMAN (1878-1957( NAPISAL KOMENTARZE DO TORY POD TYTULEM „OHALEJ JAKOV” ZAWIERAJA ROWNIEZ DZIEJE TEL AVIVU W LATACH CZTERDZIESTYCH.

RABIN ME-HUSIATYN NAPISAL ARTYKUL „HASIDUT VE ZIONUT” POPIERAJACY RUCH SYJONISTYCZNY, A PRZEDE WSZYSTKIM WYJAZD DO ZIEMI SWIETEJ IZRAELA I NATYCHMIASTOWE OPUSZCZENIE NIEBEZPIECZNEJ EUROPY, PRZEWIDYWAL TYM SAMYM ZBLIZAJACY SIE OKRES SHOA.  

The Admorim of Rizhin were known for their love of the Land of Israel, and Reb ( feelings were especially deep. When one of the rebbes of Rizhin died, plans were made to establish a Rizhin section in the Jewish cemetery in Vienna. The rebbe of Husiatyn stated that there would be no need to take him into account as he proposed to emigrate to Eretz Israel. And so it was, during the 1930s, Reb Yisroel made plans to make aliyah. He traveled around Europe to bid farewell to his followers and warn them of the impending danger. He urged them to make aliyah and leave Europe.

As a result of the increased anti-Semitism he had witnessed, himself being a victim of stone throwers in a Viennese street, he had visions of what was to befall the Jewish people in the years to come. In Cracow he was reported to have instructed: „Whoever has some sense should flee while he can – even in his slippers!” To the Jews who came to the train station in Lvov to greet him he said: „Whoever can sell his property should do so, and those who are unable to sell should leave everything and flee from here, even if only with a sack on his back!”

Kategorie: Uncategorized

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.